Belgische gasboetes: Een overzicht van de meest voorkomende overtredingen

20 feb 2024

Belgische gasboetes: Een overzicht van veel voorkomende overtredingen

Overtreding 1: Snelheidsovertredingen

Boetes voor te snel rijden:

Snelheidsovertredingen zijn een veelvoorkomende reden voor het opleggen van gasboetes in België. Afhankelijk van de snelheidsoverschrijding kunnen de boetes variëren van enkele tientallen tot honderden euro’s. Het is van cruciaal belang om altijd de toegestane snelheidslimieten in acht te nemen om hoge boetes en punten op je rijbewijs te voorkomen.

Overtreding 2: Rijden onder invloed

Strikte regels voor rijden onder invloed:

België heeft strenge regels met betrekking tot rijden onder invloed van alcohol of drugs. Het is belangrijk om te weten dat het toegestane alcoholgehalte in het bloed slechts 0,5 promille is. Bij overtreding kan een aanzienlijke boete worden opgelegd, evenals het intrekken van het rijbewijs.

Overtreding 3: Parkeren op verboden plaatsen

Verkeerd parkeren kan duur uitpakken:

Parkeren op verboden plaatsen, zoals trottoirs, fietspaden of voor opritten, kan leiden tot het opleggen van gasboetes. De hoogte van de boetes varieert afhankelijk van de locatie en de ernst van de overtreding. Zorg er altijd voor dat je je voertuig op een toegestane parkeerplaats plaatst om boetes te voorkomen.

Overtreding 4: Niet dragen van veiligheidsgordels

Veiligheid eerst: riemen vast!

Het niet dragen van veiligheidsgordels tijdens het rijden is een ernstige overtreding in België. Zowel de bestuurder als alle passagiers moeten hun veiligheidsgordels te allen tijde dragen. Bij overtreding kunnen gasboetes worden opgelegd en in sommige gevallen kan het rijbewijs zelfs worden ingetrokken.

Overtreding 5: Bellen achter het stuur

Handsfree bellen is verplicht:

Het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden zonder handsfree-set is verboden in België. Het is van essentieel belang om je aandacht volledig op de weg te houden. Overtreding van deze regel kan resulteren in het krijgen van een gasboete.

Overtreding 6: Door het rode licht rijden

Stop, zodra het licht rood wordt:

Het negeren van een rood verkeerslicht is een ernstige overtreding die kan leiden tot het opleggen van gasboetes. Het is van essentieel belang om altijd te stoppen bij een rood licht, zelfs als er geen ander verkeer zichtbaar is. Dit voorkomt niet alleen boetes, maar draagt ook bij aan de verkeersveiligheid.

Overtreding 7: Niet dragen van een helm

Veiligheid op de motor: helm verplicht!

Het niet dragen van een helm tijdens het rijden op een motorfiets of bromfiets is een overtreding die kan leiden tot het opleggen van een gasboete. Het is van essentieel belang om te allen tijde een helm te dragen om jezelf te beschermen in het geval van een ongeval.

Overtreding 8: Geen voorrang verlenen

Vergeet niet voorrang te verlenen:

Het niet verlenen van voorrang aan andere weggebruikers, wanneer dit wel vereist is, kan leiden tot het opleggen van gasboetes in België. Het is belangrijk om altijd de verkeersregels te volgen en andere weggebruikers veilig de voorrang te geven.

Overtreding 9: Onjuist gebruik van richtingaanwijzers

Gebruik je richtingaanwijzers correct:

Het onjuist gebruik of het niet gebruiken van richtingaanwijzers kan leiden tot het opleggen van gasboetes. Het is belangrijk om richtingaanwijzers op de juiste manier te gebruiken om andere weggebruikers te laten weten welke richting je op gaat.

Overtreding 10: Geen geldig rijbewijs

Altijd een geldig rijbewijs bij je hebben:

Het niet bij je hebben van een geldig rijbewijs tijdens het rijden kan leiden tot het opleggen van gasboetes. Zorg er altijd voor dat je een geldig rijbewijs bij je hebt voordat je de weg op gaat.

Het is belangrijk om altijd de verkeersregels en -voorschriften in acht te nemen om boetes te voorkomen en de verkeersveiligheid te waarborgen. Wees bewust van de mogelijke overtredingen en vermijd deze door je verantwoordelijk te gedragen op de weg.

Nieuw toegevoegd: